VLA Stores Building, Weybridge, UK

VLA case study 470x110px

VLA Stores Building, Weybridge, UK

About the Building

A new two-storey Stores Building is replacing existing accommodation on the Veterinary Laboratories Agency (VLA) campus near Weybridge. It has primary storage and goods-in and -out areas located on the ground floor, for reasons of structural loading and accessibility, with the lighter loads of the box stores, office, lockers and rest room on the first floor.

The building has been designed for compact and economical space use and circulation flow in a minimum rectangular envelope. This achieves both a reduced volume of heated space in the building (and so of energy demand) and a reduced external surface area from which heat energy can be lost.

The Stores Building was commissioned by the Department of environment, food and rural affairs (Defra), as part of a wider redevelopment of the campus. The project was BREEAM assessed in accordance with Defra's policy of achieving the highest environmental targets for developments on its estate.

Return to top